Kategoriarkiv: Vy över trädgården

Vårstädning

Äntligen håller snön på att ge med sig även här i ”baklande” uppe på bergssidan. Trots hot från SMHI om 20cm snö så rensar jag rabatter. De har haft fel förr och kommer säkerligen att ha det igen.

Share Button

Long time no see

Oj vad länge sedan jag skrev något här på bloggen. Många saker har varit orsak till att skrivandet har fått ligga nere men nu känner jag mig pigg på att sätta igång igen. Dels att skriva, dels att ta tag i trädgården. Det riktigt kliar i fingrarna att få rensa ogräs, flytta, dela, gräva, plantera, flytta igen, planera, fundera och omstrukturera i min trädgård. Jag har inget sått i vår, mest pga utrymmesbrist men drömmen om att få ett såhus kryper närmre. Så kanske nästa vår. ?

Just nu är det rätt trist ute men vi har, till i går kväll, haft kanonväder i flera veckor så ett omslag var ju väntat.

Middan blev god. En köttfärspaj utan pajskal och sallad. Prövade ett rödvin, Roodeberg som fått utmärkelse av Munskänkarna som ett fynd i sin prisklass. Det var riktigt gott. Kommer att köpa fler flaskor.

Jag är fullkomligt värdelös på att lägga upp mat på en vackert och fotovänligt sätt. Därför får ni ett kort på maten redan uppäten och vinet uppdrucket. Beviset på att det var gott! ?
Share Button

Första glimten av sommaren

I helgen har vi haft kanonväder. 20+ i skuggan och endast han där uppe vet hur varmt det blev i solen.

image

Nöjd, brun och delvis lätt bränd efter helgens trädgårdsstädning konstaterade jag att sipporna som en trädgårdsbesökare skickade mig via posten har börjat blomma. Kul!

image

Efter flera timmar jox och stök fick vi äntligen igång en av våra två myggjagarmonster. Man får väl vara tacksam för att en går åtminstone.

image

Pilen såg som vanligt helt bedrövlig ut efter vinterns prövningar men jag måste säga att efter min eminenta vår-pimpning så ser den riktigt ståtlig ut! ?

image

Share Button

Augusti i Nyborg – fortfarande i försommarskrud

Ha! Vem kunde ha trott att detta kunde hända! Jag har levt i 54 år och aldrig varit med om dess like… Den 12 augusti blommar syrenerna och vallmon för fullt!!!

Syren och Vallmo i full blommning.. den 12 augusti!
Syren och Vallmo i full blommning.. den 12 augusti!

Aklejor och tornedalsrosen blommar... Den 12 augusti!!!
Aklejor och tornedalsrosen blommar… Den 12 augusti!!!

tur vi har nävorna som blommar för rosorna är ljusår borta!
tur vi har nävorna som blommar för rosorna är ljusår borta!

... Men det är rätt fint ändå... och jag har en och enhalv vecka kvar på semestern! :-)
… Men det är rätt fint ändå… och jag har en och enhalv vecka kvar på semestern! 🙂

Så nu är det bara att hoppas på en låååång och varm höst. :-)
Så nu är det bara att hoppas på en låååång och varm höst. 🙂

 

 

Share Button

Höstnöjen i Nyborg

Nu kommer hösten med stormsteg. den sista veckan har varit kall med ner till -7 grader om nätterna. Jag plockade in den sista skörden från växthuset igår så nu är det bara att börja plocka in växterna som ska vinterförvaras. Det tar emot… Pelargoniorna blommar ju fortfarande.

image
De sista tomaterna, gurkorna och vindruvorna har fått komma in i värmen. Chilin har jag också plockat in för torkning.

Peter har varit ute och fotat lavskrikan och en del foton blev rätt roliga. Här kommer ett urval.

sept4
Hopp, hopp!

sept2
Nu kommer jag! Håll upp brödbiten!!

sept1

Jag har satt ner de lökarna jag har beställt och tagit foton. Inte vackert men ack så värdefullt att hitta nästa vår när man står där och funderar vart man satte ner ”eländet”.

image image image

image image

Rotposten no. 3 ute nu. Där finns bland annat en artikel av oss om då vi grävde dammen.. Det väcker minnen till liv när man börjar rota i gamla bilder.. 🙂

image

 

Share Button

Äntligen lite regn!

Med risk för att jag får äta upp mitt glada utrop så måste ni medge att det faktiskt känns skönt att det regnar. Vår damm och våra rabatter behöver verkligen vatten nu, liksom naturen i helhet.

I helgen var vi på den årligt återkommande växtmarknaden i Åskilje. Lika kul som vanligt. Synd bara att vi missade startskottet.

Skuffen full med plantor, som vanligt. :-)
Skuffen full med plantor, som vanligt. 🙂

Kul initiativ! Fyra olika typer av trädgård uppradade.  Vilken tyckte vi passade bäst in på oss?
Kul initiativ! Fyra olika typer av trädgård uppradade. Vilken tyckte vi passade bäst in på oss?

Jag lade min röst på denna uppsättning...
Jag lade min röst på denna uppsättning…

... Och Peter röstade på denna. Förvånad? Inte det minsta. :-)
… Och Peter röstade på denna. Förvånad? Inte det minsta. 🙂

Dock var det denna  trädgård som fick flest röster. Jag tror det var vinflaskan som avgjorde. ;-)
Dock var det denna trädgård som fick flest röster. Jag tror det var vinflaskan som avgjorde. 😉

Eftersom vi missade startskottet så har jag inget kort på detta. Dock var vi några av de sista som lämnade stället så här kommer ett kort på hur det såg ut när allt var nerpackat. :-)
Eftersom vi missade startskottet så har jag inget kort på detta. Dock var vi några av de sista som lämnade stället så här kommer ett kort på hur det såg ut när allt var nerpackat. 🙂

Efter detta bar det av till Mariana och Reginald för rotpostmöte. Men först blev det middag med Reginalds hemgjorda vin. Förbålt gott måste jag säga. Basen är svarta vinbär som ”kryddas” med bl.a. Hallon och blåbär.

Fick med oss ett "rotskott" av rosen poppius från Norrbyberg. Ett av de största rotskott jag skådat. ;-)
Fick med oss ett ”rotskott” av rosen poppius från Norrbyberg. Ett av de största rotskott jag skådat. 😉

 

 

Share Button

Och snön lyser vit på marken…

Midsommarpepp:
Snön som låg på marken i morse har tinat bort!
Det är plusgrader ute!
Vi har bara en blöt dyna!
Inte ett mygg i sikte!
Vi har ström och varmt hus!
Jag tog in hälften av blommorna i växthuset i går kväll!
Solen skiner faktiskt igenom molnen just nu!
Jag lever och andas… I dag också!

image

Share Button

Vårat hem förfaller!

Idag har jag dammsugit bottenvåningen. Jag minns inte när jag gjorde det sist. Jag har även vattnat mina stackars misshandlade krukväxter och torkat mina köksbänkar. Varenda vår händer detta.  Vi rusar ut i vårsolen och börjar gräva i rabatterna, omskola plantor, joxa och trixa ute och ingen bryr sig om hur det ser ut inomhus. Hur gör ni? Hur får ni det att funka? Eller har ni andra trädgårdsfantaster lika skitigt inomhus som vi har?

imageDenna långhelg har vi planterat en rejäl hop med plantor som vi tagit i vår vård eftersom utbyggnationer på jobbet gjort att rabatterna måste bort. Massor med nävor och stormhatt  bland annat. Jag skolar fortfarande om sommarblomsplantor i växthuset. Detta borde ju vara gjort vid detta laget men fru Nilsson ligger efter, som vanligt… 😉

imageFick världens överraskning igår då jag hittade en massa små klasar på vår vinranka. Den verkar trivas med rötterna i marken utanför växthuset. Vilket kanske inte är så konstigt.

Share Button

”Vi går ut i maj och in när det blir kallt igen.”

Läser denna mening i tidningen Drömhem och Trädgård och  tänker förtjust att det är ju precis så vi lever, förutom då man måste jobba. Ikväll har vi varit tvungna att krypa under verandataket eftersom regnet bokstavligt talat hänger i luften. Men det är varmt… Tropiskt varmt, 19,5 grader klockan halv åtta på kvällen och åskan hörs i fjärran. Underbart! Inser förtjust att mina ben inte har hunnit ”vitna” i vinter eftersom de var så bruna när vintern kom.  Sen kan man ju diskutera om det är så nyttigt.. 😉

God mat, gott vin, värme, fågelsång och en fantastisk man på andra sidan bordet… Vad mer kan man begära… 🙂

Peter har kämpat som ett djur ute i trädgården i två dagar och resultatet syns minsann. Det är bara ett par, tre rabatter som är orensade. Helt underbart!
Peter har kämpat som ett djur ute i trädgården i två dagar och resultatet syns minsann. Det är bara ett par, tre rabatter som är orensade. Helt underbart!

God mat och gott vin = lycka
God mat och gott vin = lycka

Share Button

Sverige, vårt fantastiska avlånga land

Visst är Sverige fantastiskt!

Hemma håller gräset på att grönska men löven på björkarna har inte slagit ut ännu. Det ligger fortfarande kvar lite snö och nere i Stockholm såg det ut så här i helgen som var.

Tulpanerna håller på att blomma ut
Tulpanerna håller på att blomma ut

Körsbärsträdet... så vackert!
Körsbärsträdet… så vackert!

 

Bergenian blommar för fullt
Bergenian blommar för fullt

Share Button