Äntligen lite regn!

Med risk för att jag får äta upp mitt glada utrop så måste ni medge att det faktiskt känns skönt att det regnar. Vår damm och våra rabatter behöver verkligen vatten nu, liksom naturen i helhet.

I helgen var vi på den årligt återkommande växtmarknaden i Åskilje. Lika kul som vanligt. Synd bara att vi missade startskottet.

Skuffen full med plantor, som vanligt. :-)
Skuffen full med plantor, som vanligt. 🙂
Kul initiativ! Fyra olika typer av trädgård uppradade.  Vilken tyckte vi passade bäst in på oss?
Kul initiativ! Fyra olika typer av trädgård uppradade. Vilken tyckte vi passade bäst in på oss?
Jag lade min röst på denna uppsättning...
Jag lade min röst på denna uppsättning…
... Och Peter röstade på denna. Förvånad? Inte det minsta. :-)
… Och Peter röstade på denna. Förvånad? Inte det minsta. 🙂
Dock var det denna  trädgård som fick flest röster. Jag tror det var vinflaskan som avgjorde. ;-)
Dock var det denna trädgård som fick flest röster. Jag tror det var vinflaskan som avgjorde. 😉
Eftersom vi missade startskottet så har jag inget kort på detta. Dock var vi några av de sista som lämnade stället så här kommer ett kort på hur det såg ut när allt var nerpackat. :-)
Eftersom vi missade startskottet så har jag inget kort på detta. Dock var vi några av de sista som lämnade stället så här kommer ett kort på hur det såg ut när allt var nerpackat. 🙂

Efter detta bar det av till Mariana och Reginald för rotpostmöte. Men först blev det middag med Reginalds hemgjorda vin. Förbålt gott måste jag säga. Basen är svarta vinbär som ”kryddas” med bl.a. Hallon och blåbär.

Fick med oss ett "rotskott" av rosen poppius från Norrbyberg. Ett av de största rotskott jag skådat. ;-)
Fick med oss ett ”rotskott” av rosen poppius från Norrbyberg. Ett av de största rotskott jag skådat. 😉

 

 

Share Button

Hurvens!

Sitter på verandan inlindad i en filt och fryser… För en vecka sedan hade vi +26 och nu är det strax över 10 grader. Kroppen har inte hunnit vänja sig ännu…

Sommaradonis heter denna frösådda sommarblomma. (Jag hittade fröpåsen!)
Sommaradonis heter denna frösådda sommarblomma. (Jag hittade fröpåsen!)

Men det är inte riktigt över ännu. I växthuset håller druvorna på att bli blå och till slut lyckades vi övervintra en dahlia som börjat blomma nu. Liljorna och rosorna blommar för fulla muggar. 🙂

Liljan vi köpte på växtmarknaden i Åskilje för två år sedan visar upp sin vackraste sida.
Liljan vi köpte på växtmarknaden i Åskilje för två år sedan visar upp sin vackraste sida. Och kolla in Malvorna i fönstret. De har stått i vas drygt en vecka nu. Fantastiska snittblommor.
image
Grootendorst rosorna har lyckats hitta upp genom nävorna
image
Yes! Efter flera års försök lyckades vi övervintra en Dahlia. Den fick helt enkelt stå kvar i krukan över vintern. Frostfritt naturligtvis. Dahlian heter ”Jamaica”
image
Druvorna blir blå nu och det går fort! Hoppas bara att de blir en aning större…
Share Button

Jag är en lyckans ost som bor i zon 7!

Har just läst e-boken ”Inte bara trädgård” av Mariana Mattsson och är helt uppfylld av hennes entusiasm och odlarglöd. Det är här uppe man ska odla! Det är här blommorna blir störst och vackrast och bären och grönsakerna blir som sötast och godast! Det är här man ska va!!

Marianas bok hittar ni på
Marianas bok hittar ni på http://www.tradgard.org/ebok/

Rekommenderar varmt denna bok. Ladda ner den och läs den gärna när ni  känner avunden tränga sig in i ert sinne mot de som bor och verkar i zon 1 – 5 och kanske rent utav zon 6. Avundsjukan kommer att ersättas med tacksamhet.

Och ni som bor i dessa zoner…  Kommer att vilja packa väskan och flytta hit. 🙂

Känns som jag står på barrikaden och låter ropet skalla… eller vad det nu heter… 🙂

Kolla in våra solrosor. De är snart fyra meter höga.
Kolla in våra solrosor. De är snart fyra meter höga. Det stod två meter på fröpåsen.
Share Button

Jag är helt mållös av alla fina ord…

Jag vet inte vad jag ska säga. Sitter här och väntar på att himlen ska rämna eller att jorden ska gå under… Så många snälla kommentarer och fina ord om vår trädgård. Så fantastiskt trevlig artikel i PT. (Nu är ju reportern i och för sig en aning partisk. 😉 och tusen, tusen tack till Rika , Patrik och Freja som kom och skötte kaffekokandet åt oss. Det hade inte blivit nått kaffe utan er.  🙂

Artikel från Piteå-Tidningen.
Artikel från Piteå-Tidningen.

Vi har hållit på i vår trädgård i säkert 20 år. Men 2003 när vi grävde dammen tog vi trädgårdsintresset in i en ny intensivare fas. Nu var vi ju tvungen att få till det ordentligt. Vi har gjort en trädgård som vi trivs i och det är helt otroligt att andra människor också verkar gilla vårt upplägg.

 

 

Igår åkte vi upp till Ammarnäs för att vara med på invigningen av Blomster-Lottas trädgård. Jag hörde talas om denna trädgård redan på 90-talet men tyvärr var den igenvuxen och utom räddning trodde alla. Men tack vare Mariana Mattsson och Reginald Scholz  som på uppdrag av Länsstyrelsen har inventerat och kollat upp om en rekonstruktion av trädgården är möjlig så har Anders Berglunds (barnbarn till Lotta) dröm att återuppliva trädgården blivit sann.

250 personer kom för att vara med på återinvigningen av trädgården
250 personer kom för att vara med på återinvigningen av trädgården
Utsikten är magisk.
Utsikten är magisk.

Det första som slår en när man kommer upp till trädgården är utsikten och frodigheten trots det höga läget. Två rabatter är i dagsläget anlagda och terrasserna är uppröjda från sly och man kan lätt, i fantasin, se blommorna trängas i etagerna i alla regnbågens färger. Blomster-Lottas ande går nästan att ta på när man är där uppe. Kommer definitivt att besöka detta ställe fler gånger.

Terasserna är uppbyggda med skiffersten som Lotta och hennes man hämtade från omgivningarna.
Terasserna är uppbyggda med skiffersten som Lotta och hennes man hämtade från omgivningarna.
Share Button

Dagen efter…

I går hade vi öppen trädgård hos oss. Det kom 57 personer. Helt fantastiskt! Tänk att så många är intresserade av vår trädgård.

För att piffa upp vår trädgård inför dagen så ringde vi Kerstin Holmgren i Marielund och frågade om hon kunde låna ut en del av sin fantastiska samling av djur gjorda i hönsnät. Ni hittar henne på www.natkarringen.se

image

En liten lämmel...
En liten lämmel…
En fisk!
En fisk!
Tranor på gräsmattan. Hajar till varje gång jag tittar ut genom köksfönstret fast jag själv ställt dit dom!
Tranor på gräsmattan. Hajar till varje gång jag tittar ut genom köksfönstret fast jag själv ställt dit dom!
Uven håller koll från komposten
Uven håller koll från komposten
En liten ripa
En liten ripa
Mina absoluta favoriter! De passar så bra i hörnet på vår lada.
Mina absoluta favoriter! De passar så bra i hörnet på vår lada.
En hoper myggor.
En hoper myggor.
Det stackars korpen fick tyvärr bo ladan halva dagen på grund av min vidskeplighet. Men tillslut fick han sitta i kryddträdgården.
Det stackars korpen fick tyvärr bo ladan halva dagen på grund av min vidskeplighet. Men tillslut fick han sitta i kryddträdgården.
Pettsons katt spanar ut över vår veranda.
Pettsons katt spanar ut över vår veranda.
Share Button

Jag har glömt bort en hel rabatt!

imageJapp, det är sant! Och jag kan inte skylla på att rabatten är gömd. Den ligger rakt framför entrédörren till huset. Jag ser den varje morgon när jag går ut. Ofattbart! Tyvärr så hittade jag den inte förrän ikväll.  Nu har jag slitit ogräs som en galning och jag vet inte om resultatet blev så mycket bättre. Försökte ”piffa upp” den med tre pilpyramider men… Tja, kanske den blev en aning bättre… På håll…

image

Share Button

På söndag startar det! 8 dagars trädgårdshysteri i Lappmarken!

Fredag den 8/8 är vår dag. Då öppnar vi vår trädgård mellan kl. 13:00 och 17:00.
Ni hittar oss 2,2 mil norr om Sorsele. Från Sorsele så är det bara att ta 45:an mot Arvidsjaur. Efter 12 km kommer man till byn Heden Där svänger man av till vänster. Det står Fjällnäs 10 på skylten. Kör genom byn Fjällnäs och när ni kommer till Norrbottens Länsgränskylt så svänger ni upp till vänster. När vägen tar stopp vid ett gult hus så är ni framme.

Skärmklipp

Vi bjuder på kaffe och kommer att ha en del plantor till försäljning. Det kommer även att finns äppellådor att köpa. 100:- styck. 130:- med mellanvägg.  Bra att ha till mycket.

bild 1
Funkar att hänga upp på vägg som hylla
bild 2
Använder den även ute i trädgården
bild 3
Nattduksbord i gäststugan

Program till Trädgårdsrajden
Program till invigningen av Blomster-Lottas trädgård i Ammarnäs

Share Button