Kategoriarkiv: Annat trädgårdsbestyr

Vårstädning

Äntligen håller snön på att ge med sig även här i ”baklande” uppe på bergssidan. Trots hot från SMHI om 20cm snö så rensar jag rabatter. De har haft fel förr och kommer säkerligen att ha det igen.

Share Button

Annickas marockanska plattor..

Jag kommer INTE att lägga in en bild!!! Jag vägrar!!!
(Jag har ingen bild…)
Jag drömmer om dessa plattor… Blev faktiskt så betagen att jag glömde bort att ta kort när vi var till Annicka och hälsade på i hennes trädgård på Tusen Trädgårdar dagen… Så fantastiskt fint det kommer att bli när hon blir klar… Måste hälsa på i höst igen…

Blir en bild från hennes fina damm istället. Den enda bild jag tog för sedan fick jag syn på de hemmagjutna betongplattorna…

Det plingade till i min mobil och det visade sig att Annicka hade läst mitt inlägg och skickat bild på plattorna hon har gjort! Varsågoda!

Visst e dom vackra!

image

Share Button

Inspirationsresa Höga Kusten

Den 17 juni bar det av med siktet inställt mot Norrfällsvikens camping. Men först ett stopp hos ,Leif Andersson och Marianne Mähler i Hundsjö, Gideå för inspiration no:1, trädgårdskonst.image

image image

Sedan bar det av till Köpmanholmen. Där blev vi guidade i Herrgårdsparken och örtträdgården av Brittie som sedan visade sin egen täppa.

image

Dag 2 bar det av till Vårsta Diakonigård. Där blev jag utöver trädgården även inspirerad av dukningen i serveringen där vi åt en jättegod lunch.image

imageimage

På eftermiddagen blev det besök på Villa Fraxinus där vi köpte gödningsmedel gjord på tång.

Dag3. Besök på Handelsträdgården Billablom i Själevad sedan till Bergströms trädgård med medelhavstema på Strömsön där vi blev bjuda på bubbel och fick strosa runt i en fantastiskt mysig trädgård.imageimage

image
En fantastiskt vacker perenn! Den heter nysrot

Resan avslutades med Carina och Staffan Holmströms privata trädgård i Ravesta . Där inhandlade Peter en bok(!) och jag köpte en massa liljor och ett litet loppisfynd i form av en glaskanna.

 

Share Button

Första glimten av sommaren

I helgen har vi haft kanonväder. 20+ i skuggan och endast han där uppe vet hur varmt det blev i solen.

image

Nöjd, brun och delvis lätt bränd efter helgens trädgårdsstädning konstaterade jag att sipporna som en trädgårdsbesökare skickade mig via posten har börjat blomma. Kul!

image

Efter flera timmar jox och stök fick vi äntligen igång en av våra två myggjagarmonster. Man får väl vara tacksam för att en går åtminstone.

image

Pilen såg som vanligt helt bedrövlig ut efter vinterns prövningar men jag måste säga att efter min eminenta vår-pimpning så ser den riktigt ståtlig ut! ?

image

Share Button

I sommar bygger vi ut!

Vårat hus håller på att förfalla! Vi har varit så inne i vårat trädgårdspyssel att vi alldeles har glömt bort vårt hus. Färgen flagnar och trävirket ruttnar i allt snabbare takt. Nu är det bråttom!

Först tänkte vi att vi skulle göra verklighet av Peters dröm att ha en gammaldags kallfarstu samtidigt som vi fräschar upp räcke, trall och vindskivor. Detta har idag vuxit till en totalrenovering av veranda och balkong, Kallfarstun har förvandlats till ett vinterisolerat uterum med en ny balkong på taket. Verandan har ökat tredubbelt i storlek och fått trapp runt om istället för räcke…image image

I helgen som var så ”växte” vår utbyggnad med ytterligare 50 cm, fick 20 cm isolering i väggarna + att jag insåg att det kommer inte bara att bli en ”kallfarstu”. Det kommer att bli ett uterum där vi troligtvis kommer att tillbringa mycket tid. Kul!! Skitkul, faktiskt.

image

jag har börjat med Bokashi. Funkar bra än så länge. Gödslar mina blommor inomhus med vätskan som blir och de verkar leva och frodas.

Peter har grävt ur komposten så att den ska Tina upp lite fortare
Peter har grävt ur komposten så att den ska Tina upp lite fortare

I trädgården spirar det för fullt. Städar i rabatterna när jag lessnar på att städa och röja på veranda och balkong… Blir mer rabattjobb än röjningjobb. ?

image

Grodorna hade föreställning här om dagen. ?
Grodorna hade föreställning här om dagen. ?

 

Share Button

Det gäller att inte tappa modet…

Kung Bore vill inte släppa taget och jag går mest runt och tjurar och tycker synd om mig själv. Peter är därimot i full produktion i snickeriet. Han har köpt en svarv och bl.a. tillverkat prickelpinnar. Vad tycks?

image

Vad gäller mig så händer inte mycket. Tur att korallkornellens röda grenar kan få mig att känna lite våryra.

 

Share Button

Äntligen lite regn!

Med risk för att jag får äta upp mitt glada utrop så måste ni medge att det faktiskt känns skönt att det regnar. Vår damm och våra rabatter behöver verkligen vatten nu, liksom naturen i helhet.

I helgen var vi på den årligt återkommande växtmarknaden i Åskilje. Lika kul som vanligt. Synd bara att vi missade startskottet.

Skuffen full med plantor, som vanligt. :-)
Skuffen full med plantor, som vanligt. 🙂

Kul initiativ! Fyra olika typer av trädgård uppradade.  Vilken tyckte vi passade bäst in på oss?
Kul initiativ! Fyra olika typer av trädgård uppradade. Vilken tyckte vi passade bäst in på oss?

Jag lade min röst på denna uppsättning...
Jag lade min röst på denna uppsättning…

... Och Peter röstade på denna. Förvånad? Inte det minsta. :-)
… Och Peter röstade på denna. Förvånad? Inte det minsta. 🙂

Dock var det denna  trädgård som fick flest röster. Jag tror det var vinflaskan som avgjorde. ;-)
Dock var det denna trädgård som fick flest röster. Jag tror det var vinflaskan som avgjorde. 😉

Eftersom vi missade startskottet så har jag inget kort på detta. Dock var vi några av de sista som lämnade stället så här kommer ett kort på hur det såg ut när allt var nerpackat. :-)
Eftersom vi missade startskottet så har jag inget kort på detta. Dock var vi några av de sista som lämnade stället så här kommer ett kort på hur det såg ut när allt var nerpackat. 🙂

Efter detta bar det av till Mariana och Reginald för rotpostmöte. Men först blev det middag med Reginalds hemgjorda vin. Förbålt gott måste jag säga. Basen är svarta vinbär som ”kryddas” med bl.a. Hallon och blåbär.

Fick med oss ett "rotskott" av rosen poppius från Norrbyberg. Ett av de största rotskott jag skådat. ;-)
Fick med oss ett ”rotskott” av rosen poppius från Norrbyberg. Ett av de största rotskott jag skådat. 😉

 

 

Share Button

Jag är en lyckans ost som bor i zon 7!

Har just läst e-boken ”Inte bara trädgård” av Mariana Mattsson och är helt uppfylld av hennes entusiasm och odlarglöd. Det är här uppe man ska odla! Det är här blommorna blir störst och vackrast och bären och grönsakerna blir som sötast och godast! Det är här man ska va!!

Marianas bok hittar ni på
Marianas bok hittar ni på http://www.tradgard.org/ebok/

Rekommenderar varmt denna bok. Ladda ner den och läs den gärna när ni  känner avunden tränga sig in i ert sinne mot de som bor och verkar i zon 1 – 5 och kanske rent utav zon 6. Avundsjukan kommer att ersättas med tacksamhet.

Och ni som bor i dessa zoner…  Kommer att vilja packa väskan och flytta hit. 🙂

Känns som jag står på barrikaden och låter ropet skalla… eller vad det nu heter… 🙂

Kolla in våra solrosor. De är snart fyra meter höga.
Kolla in våra solrosor. De är snart fyra meter höga. Det stod två meter på fröpåsen.

Share Button

Jag är helt mållös av alla fina ord…

Jag vet inte vad jag ska säga. Sitter här och väntar på att himlen ska rämna eller att jorden ska gå under… Så många snälla kommentarer och fina ord om vår trädgård. Så fantastiskt trevlig artikel i PT. (Nu är ju reportern i och för sig en aning partisk. 😉 och tusen, tusen tack till Rika , Patrik och Freja som kom och skötte kaffekokandet åt oss. Det hade inte blivit nått kaffe utan er.  🙂

Artikel från Piteå-Tidningen.
Artikel från Piteå-Tidningen.

Vi har hållit på i vår trädgård i säkert 20 år. Men 2003 när vi grävde dammen tog vi trädgårdsintresset in i en ny intensivare fas. Nu var vi ju tvungen att få till det ordentligt. Vi har gjort en trädgård som vi trivs i och det är helt otroligt att andra människor också verkar gilla vårt upplägg.

 

 

Igår åkte vi upp till Ammarnäs för att vara med på invigningen av Blomster-Lottas trädgård. Jag hörde talas om denna trädgård redan på 90-talet men tyvärr var den igenvuxen och utom räddning trodde alla. Men tack vare Mariana Mattsson och Reginald Scholz  som på uppdrag av Länsstyrelsen har inventerat och kollat upp om en rekonstruktion av trädgården är möjlig så har Anders Berglunds (barnbarn till Lotta) dröm att återuppliva trädgården blivit sann.

250 personer kom för att vara med på återinvigningen av trädgården
250 personer kom för att vara med på återinvigningen av trädgården

Utsikten är magisk.
Utsikten är magisk.

Det första som slår en när man kommer upp till trädgården är utsikten och frodigheten trots det höga läget. Två rabatter är i dagsläget anlagda och terrasserna är uppröjda från sly och man kan lätt, i fantasin, se blommorna trängas i etagerna i alla regnbågens färger. Blomster-Lottas ande går nästan att ta på när man är där uppe. Kommer definitivt att besöka detta ställe fler gånger.

Terasserna är uppbyggda med skiffersten som Lotta och hennes man hämtade från omgivningarna.
Terasserna är uppbyggda med skiffersten som Lotta och hennes man hämtade från omgivningarna.

Share Button

Dagen efter…

I går hade vi öppen trädgård hos oss. Det kom 57 personer. Helt fantastiskt! Tänk att så många är intresserade av vår trädgård.

För att piffa upp vår trädgård inför dagen så ringde vi Kerstin Holmgren i Marielund och frågade om hon kunde låna ut en del av sin fantastiska samling av djur gjorda i hönsnät. Ni hittar henne på www.natkarringen.se

image

En liten lämmel...
En liten lämmel…

En fisk!
En fisk!

Tranor på gräsmattan. Hajar till varje gång jag tittar ut genom köksfönstret fast jag själv ställt dit dom!
Tranor på gräsmattan. Hajar till varje gång jag tittar ut genom köksfönstret fast jag själv ställt dit dom!

Uven håller koll från komposten
Uven håller koll från komposten

En liten ripa
En liten ripa

Mina absoluta favoriter! De passar så bra i hörnet på vår lada.
Mina absoluta favoriter! De passar så bra i hörnet på vår lada.

En hoper myggor.
En hoper myggor.

Det stackars korpen fick tyvärr bo ladan halva dagen på grund av min vidskeplighet. Men tillslut fick han sitta i kryddträdgården.
Det stackars korpen fick tyvärr bo ladan halva dagen på grund av min vidskeplighet. Men tillslut fick han sitta i kryddträdgården.

Pettsons katt spanar ut över vår veranda.
Pettsons katt spanar ut över vår veranda.

Share Button