Kategoriarkiv: Andra trädgårdar

Madeira

Maderia, Atlantens pärla eller den flytande trädgården upptäcktes på 1400-talet av portugiserna. Ön bestod då av tät, tät skog och för att överhuvudtaget kunna ta sig i land så tog portugiserna och tuttade på ön. Den brann i 7 år. Tyvärr gjorde bränderna så att stora jordskred förstörde odlingarna för nybyggarna och de beslöt att plantera eukalyptusträd på bergssidorna. De trivdes och det tog inte länge innan de hade tagit över nästan hela ön. Det var ju inte så klokt det heller. Plantor togs dit från världens alla hörn och klimatet på ön gjorde att allt trivdes där som fisken i vattnet. Därför hittar man växter från Afrika, Asien, Australien och Europa. Allt i en salig röra. Helt fantastiskt.

Tyvärr finns det bara små områden kvar där de ursprungliga växterna finns. De är idag skyddade.

Dag 1 – Maderianska husträdgårdar. Det gäller att få in så mycket som möjligt på en obefintlig tomt utan jord.
Ön Madeira består av rakt upp! Eller rätt ner. Det finns inget mellanting.
Dag 2 – Bild tagen från linbanan på väg upp till orientaliska trädgården
Clivia, clivia, clivia. I tusental, överallt! Rätt fint faktiskt.
Otroligt vackert. Tjockt med växter efter en bergsida. Trappor och broar binder samman trädgårdens alla etager.
25 grader nere vid havet men här uppe var det 16 grader och regnet hängde i luften.
Ett änglatrumpetträd ??
Tobogan… Att åka eller inte? Vi stod och dividerade om vi skulle åka men kylan och duggandet gjorde att vi vände och tog linbanan ned igen. Tänkte att vi skulle ha gott om tid att hinna åka upp igen men det blev inte så. Så det får bli nästa gång. ??
Väl nere i Funchal igen så hittade vi en port utsmyckad på detta vis. Portarna på denna gata var målade, den ena mer konstnärligt än den andra. Ofta självporträtt på de som bodde där.
Dag 3 – på väg till resans första vandring, Vereda da Ponta de sao Lourienco. Här har vi just passerat under(!) landningsbanan på flygplatsen.
Fantastiskt vackert och fantastiskt väder! Längst ut på udden, högst upp på toppen ska vi. 7,2 km 417 m stigning
Det var rätt upp! Jag var redigt trött och svettig när vi kom upp på toppen. Men vilken utsikt.
Dag 4 – Botanical garden
Ampellilja som marktäckare. Snyggt.
Fru monsteria och Peter (Han pekar så där löjligt för att härma mig i min framfart genom trädgården.)
Peter i fotografposè
Näva! (+ en posè av Peter härmandes mig.)
Succluenter, rätt häftiga faktiskt! Här en agave.
Kolla in jätte High chaparralen!
Ni som gillar figurklippning, håll till godo! ?
Tillbaks nere vid havet och stadskärnan igen. Är nog mest impad av Maderiarnernas egen lokala trädgårdsiver. Här en liten restaurang.
Ett palettbladsträd. ?
Dag 5 – Supersnuviga båda två. Bestämmer oss för en guidad busstur till Nunnornas dal, Curral da Freiras.  Namnet har dalen fått då klostret Santa Claras nunnor fick ta över marken i slutet av 1497 och när nunnorna i Funchal flydde hit mitten av 1550-talet för att undgå franska pirater som attackerade Funchal.
Dimmigt och kallt men oj vilken syn! Man hisnade när dimman skingrades och man såg byn lååångt där nere i dalen. Kändes helt overkligt.
Bild tagen nerifrån byn, upp mot platsen där vi stannade tidigare
Dag 6 – Ny busstur. Idag är målet längst upp i Madeiras västra hörn, Porto Moniz. Här har vi stannat i Camara de lobos för pinkpaus.
Utsiktsplats, 550m ned till havet. Man borde kalla det nedsiktsplats. Golvet var genomskinligt. Tack och lov var det grumligt och gulnat så man hade inte så bra sikt. Jag fick helt enkelt luta mig över räcket istället.
Hittade en liten kyrkogård i Sao Vicente. Så otroligt vacker med alla blommor.
I Sao Vicente hittade jag även huset vi ska köpa som Peter ska renovera så att vi kan flytta dit när vi blir panschos. ??
Ut mot kusten och Porto Moniz. Vägen som syns gå efter bergssidan är den gamla vägen dit. För inte alltför länge sen byggde de en ny väg med tunnel genom berget. Är innerligt tacksam för att jag slapp åka den gamla vägen.
Porto Moniz. Som överallt så finns det inga stränder på Maderira. Vill du bada får du söka upp havspooler.
Tillbaks i Funchal så hittade vi ett litet café som sålde jättebakelser till Peters förtjusning. Två koppar kaffe och en bakelse kostade 25 spänn.
Dag 7 – Besökte en privat trädgård i Sao Goncalo. Hamnade i en kameliaskog.
Telopea
leucospermum, nåldyna
En helt makalös trädgård…
Japp, det är ringblommor. Massor med ringblommor
Penséer, tusentals…
Nånstans här brakade både jag och Peter rätt in i den beryktade trädgårdsväggen. Det blev bara för mycket!!!
Jag fotade och fotade… till allt bara sa stopp!
Tack o lov fick vi se dessa figurklippta boxbommar, fick oss ett gott skratt och landade tillbaks på jorden igen. ?
Tillbaks till Funchal och till det lilla caféet.

Dag 8 – Nu tar vi paus från trädgårdarna och ger oss ut på en levadavandring. Vädret är tyvärr för dåligt uppe i bergen så vi väljer att gå Levada da Serra do Faial, även känd som Paradise Valley.

6,2 km, lätt.
Väl tillbaka efter att ha jagat bussen tillbaks till stan så tycker Peter att han är värd en bakelse även idag.
Dag 9 – Detta åt jag till frukost varje dag. En halv GIGANTISK avocado , 2,3 €/kg. Bara detta gör att jag vill flytta till Madeira. Ägg, hysterisk god gurka samt korv och ost. Mums!
Varje dag på väg till och från passerade vi presidentpalatset. Den stora grinden var alltid låst och tillbommad och det stod en vakt på insidan. Vi brukade kika in mellan ”spjälorna”. Sista eftermiddagen när vi skulle passera var plötsligt portarna öppna. En skylt med texten: 1€ var uppsatt. Bara att betala och gå in. Detta fick vi bl.a. se.
En annan sak som jag också noterade är stenläggningen. Små, små stenar har lagts på högkant… Vilket jobb!
Sista kvällen. Tur vi åker hem. Räds för Peters hälsa om han fortsätter häva i sig halvkilosbakelser. Skulle vara intressant att ta reda på kalori- och kolhydratinnehåll i dessa. ?
Share Button

Annickas marockanska plattor..

Jag kommer INTE att lägga in en bild!!! Jag vägrar!!!
(Jag har ingen bild…)
Jag drömmer om dessa plattor… Blev faktiskt så betagen att jag glömde bort att ta kort när vi var till Annicka och hälsade på i hennes trädgård på Tusen Trädgårdar dagen… Så fantastiskt fint det kommer att bli när hon blir klar… Måste hälsa på i höst igen…

Blir en bild från hennes fina damm istället. Den enda bild jag tog för sedan fick jag syn på de hemmagjutna betongplattorna…

Det plingade till i min mobil och det visade sig att Annicka hade läst mitt inlägg och skickat bild på plattorna hon har gjort! Varsågoda!

Visst e dom vackra!

image

Share Button

Inspirationsresa Höga Kusten

Den 17 juni bar det av med siktet inställt mot Norrfällsvikens camping. Men först ett stopp hos ,Leif Andersson och Marianne Mähler i Hundsjö, Gideå för inspiration no:1, trädgårdskonst.image

image image

Sedan bar det av till Köpmanholmen. Där blev vi guidade i Herrgårdsparken och örtträdgården av Brittie som sedan visade sin egen täppa.

image

Dag 2 bar det av till Vårsta Diakonigård. Där blev jag utöver trädgården även inspirerad av dukningen i serveringen där vi åt en jättegod lunch.image

imageimage

På eftermiddagen blev det besök på Villa Fraxinus där vi köpte gödningsmedel gjord på tång.

Dag3. Besök på Handelsträdgården Billablom i Själevad sedan till Bergströms trädgård med medelhavstema på Strömsön där vi blev bjuda på bubbel och fick strosa runt i en fantastiskt mysig trädgård.imageimage

image
En fantastiskt vacker perenn! Den heter nysrot

Resan avslutades med Carina och Staffan Holmströms privata trädgård i Ravesta . Där inhandlade Peter en bok(!) och jag köpte en massa liljor och ett litet loppisfynd i form av en glaskanna.

 

Share Button

Trädgårdsrajden – Öppen trädgård hos oss och i Slagnäs

Hurra! Annicka ville vara med och öppna sin trädgård för besökare då Trädgårdsrajden drog förbi!

Hon öppnade sin trädgård på förmiddagen och vi hade vår visning på eftermiddan. Ett mycket lyckat koncept! Vi har försökt räkna och vi tror att det kom över 50 besökare på de tre timmar vi hade öppet. Det var nog till 95 % samma trädgårdsentusiaster som först åkte till Slagnäs och sedan till oss. Kul att kunna erbjuda två öppna trädgårdar så pass nära varandra.

Annicka har ett stort växthus där superstora och frodiga pelargoner samsas med vinrankan som är full i druvklasar. Jag tog inga kort i växthuset… Jag tappade helt tråden när jag fick se pelargoniorna och vinrankan.. 😉

IMG_3695
En gammal båt har fått bli två bänkar att sitta på och av gamla fönster har Annicka gjort ett ”uteskåp” för vackra ting och växter.

IMG_3696

IMG_3693
Blivande trollträdgård. Ska bli spännande att se hur det ser ut när det är klart. 🙂

IMG_3688
En hög med strutsägg bildar ett vackert stilleben.

Share Button

Trädgårdsrajden – Besök i Öravan

Full gas ner till Öravan och Rika, Patrik och Freja!

IMG_3642

Rika´s trädgård lever efter måttet – Ätbart. Allt som odlas ska gå att äta och det är ju rätt mycket. Faktiskt det mesta i växtväg går att äta och vackert att se på är det också.

IMG_3633

Patrik har gjort ett spa i trädgården i ”Ernststil”. Badkaren är till för Rika och Freja. Patrik är ”servicemannen” som tillhandahåller varmvattnet.

 

 

Share Button

Öppen trädgård i Moskosel

I dag har Tidningen Land öppen trädgård över hela landet. Vi åkte till Moskosel för att titta på Majvor och Lage Sellboms trädgård.

moskosel08

Det första jag ser när jag kommer in i trädgården är klarblåa kluster av bergvallmo. De är verkligen iögonfallande och den blå färgen är verkligen vacker.

moskosel06

Majvor har byggt upp sin trädgård genom att göra sina rabatter som upphöjda öar i gräsmattan. Mycket sten som värmer jorden, mycket gräsklipp, aska och benmjöl samt kogödsel. Hon klipper liksom undertecknad aldrig ner perennerna på hösten utan låder den vissna ner och snöa över. Det isolerar och förbättrar jorden. På våren tar man bort det finns kvar.

moskosel05

Rostiga saker, vackra visdomsord och skira nävor och pimperneller samsas med bergvallmo, stjärnflocka och klematis. Vackra stilleben med taklök hittar man också här och där i trädgården.

moskosel07

moskosel03

Share Button

Jag är helt mållös av alla fina ord…

Jag vet inte vad jag ska säga. Sitter här och väntar på att himlen ska rämna eller att jorden ska gå under… Så många snälla kommentarer och fina ord om vår trädgård. Så fantastiskt trevlig artikel i PT. (Nu är ju reportern i och för sig en aning partisk. 😉 och tusen, tusen tack till Rika , Patrik och Freja som kom och skötte kaffekokandet åt oss. Det hade inte blivit nått kaffe utan er.  🙂

Artikel från Piteå-Tidningen.
Artikel från Piteå-Tidningen.

Vi har hållit på i vår trädgård i säkert 20 år. Men 2003 när vi grävde dammen tog vi trädgårdsintresset in i en ny intensivare fas. Nu var vi ju tvungen att få till det ordentligt. Vi har gjort en trädgård som vi trivs i och det är helt otroligt att andra människor också verkar gilla vårt upplägg.

 

 

Igår åkte vi upp till Ammarnäs för att vara med på invigningen av Blomster-Lottas trädgård. Jag hörde talas om denna trädgård redan på 90-talet men tyvärr var den igenvuxen och utom räddning trodde alla. Men tack vare Mariana Mattsson och Reginald Scholz  som på uppdrag av Länsstyrelsen har inventerat och kollat upp om en rekonstruktion av trädgården är möjlig så har Anders Berglunds (barnbarn till Lotta) dröm att återuppliva trädgården blivit sann.

250 personer kom för att vara med på återinvigningen av trädgården
250 personer kom för att vara med på återinvigningen av trädgården

Utsikten är magisk.
Utsikten är magisk.

Det första som slår en när man kommer upp till trädgården är utsikten och frodigheten trots det höga läget. Två rabatter är i dagsläget anlagda och terrasserna är uppröjda från sly och man kan lätt, i fantasin, se blommorna trängas i etagerna i alla regnbågens färger. Blomster-Lottas ande går nästan att ta på när man är där uppe. Kommer definitivt att besöka detta ställe fler gånger.

Terasserna är uppbyggda med skiffersten som Lotta och hennes man hämtade från omgivningarna.
Terasserna är uppbyggda med skiffersten som Lotta och hennes man hämtade från omgivningarna.

Share Button

Vår första trädgårdsresa.

Vi har gjort vår första Trädgårdsresa tillsammans med ett trettiotal medlemmar i Lappmarkens trädgårdssällskap och det kommer definitivt inre att bli vår sista.

Vårt första stopp vad gäller trädgård var i Lusthuset i Yxskaftskälen.  Kalle och Märit säljer bl.a.  dammanläggningar och allt vad därtill hör. Dessutom finns en unik modelljärnväg här.

image

tyvärr drabbades deras dammar och trädgårdsanläggning av ett skyfall med hagel som slog sönder och samman nästan allt i deras trädgård.

image

 

image

Trots detta lyckades jag hitta en sak jag skulle vilja ha. Endast 4500:-. Som hittat! 😉

image

På eftermiddagen hann vi med ett studiebesök på Skärvångens Mejeri och sedan blev det middag och övernattning på Enaforsholm fjällgård.

Dag 2 inleddes med ett besök på Åre Bryggcompagni Huså med efterföljande ölprovning på Herrgården intill. Sedan bar det av till Kretsloppshuset i Mörsil… Vilket hus! Och vilken mat!! Nu vet jag inte hur påverkad man var av ölprovningen tidigare men vi fick en superfräsch och god lunch i en fantastisk miljö. Sedan vi vi guidning av Christl Campa-Ohlsson som entusiastiskt berättade om sitt livsverk.

10423720_10202366012900778_2265970127972263027_n

bild_ak

Efter detta åkte vi till Eva och Kenneth Nilsson i Hallen. De hade en enastående trädgård på baksidan av sin villa.

bild_aj bild_ai

Sista besöket för dagen gjordes i Fanbyn i ”The Secret Garden” – Känd från Trädgårdstoppen. Jättefin trädgård. Snyggt upplagd och det kändes behagligt att gå runt där. Deras växthus går inte av för hackor. Samma storlek som vårat men ändå helt olikt vårt. Romantiken gick nästan att ta på.

bild4_e bild_ah bild4_d

Så… Middag och övernattning i Östersund och dag 3 bar det av hemåt.

bild_ad

Ett stopp i Strömsund på Geologiska trädgården hann vi med innan vi så småningom hamnade hemma hos Bo Håkansson i Lomsjö som också följde med på resan.

bild6_g

bild6_dVilken fantastisk man!!! Vilken klurig gubbe!!! Vad han måste ha jobbat och slitit. Jag han fortfarande inte smält alla hans vattenmobiler och betongkreationer. Ser fram emot att få besöka hans trädgård igen…

bild6_f bild6_e

Share Button