Vår första trädgårdsresa.

Vi har gjort vår första Trädgårdsresa tillsammans med ett trettiotal medlemmar i Lappmarkens trädgårdssällskap och det kommer definitivt inre att bli vår sista.

Vårt första stopp vad gäller trädgård var i Lusthuset i Yxskaftskälen.  Kalle och Märit säljer bl.a.  dammanläggningar och allt vad därtill hör. Dessutom finns en unik modelljärnväg här.

image

tyvärr drabbades deras dammar och trädgårdsanläggning av ett skyfall med hagel som slog sönder och samman nästan allt i deras trädgård.

image

 

image

Trots detta lyckades jag hitta en sak jag skulle vilja ha. Endast 4500:-. Som hittat! 😉

image

På eftermiddagen hann vi med ett studiebesök på Skärvångens Mejeri och sedan blev det middag och övernattning på Enaforsholm fjällgård.

Dag 2 inleddes med ett besök på Åre Bryggcompagni Huså med efterföljande ölprovning på Herrgården intill. Sedan bar det av till Kretsloppshuset i Mörsil… Vilket hus! Och vilken mat!! Nu vet jag inte hur påverkad man var av ölprovningen tidigare men vi fick en superfräsch och god lunch i en fantastisk miljö. Sedan vi vi guidning av Christl Campa-Ohlsson som entusiastiskt berättade om sitt livsverk.

10423720_10202366012900778_2265970127972263027_n

bild_ak

Efter detta åkte vi till Eva och Kenneth Nilsson i Hallen. De hade en enastående trädgård på baksidan av sin villa.

bild_aj bild_ai

Sista besöket för dagen gjordes i Fanbyn i ”The Secret Garden” – Känd från Trädgårdstoppen. Jättefin trädgård. Snyggt upplagd och det kändes behagligt att gå runt där. Deras växthus går inte av för hackor. Samma storlek som vårat men ändå helt olikt vårt. Romantiken gick nästan att ta på.

bild4_e bild_ah bild4_d

Så… Middag och övernattning i Östersund och dag 3 bar det av hemåt.

bild_ad

Ett stopp i Strömsund på Geologiska trädgården hann vi med innan vi så småningom hamnade hemma hos Bo Håkansson i Lomsjö som också följde med på resan.

bild6_g

bild6_dVilken fantastisk man!!! Vilken klurig gubbe!!! Vad han måste ha jobbat och slitit. Jag han fortfarande inte smält alla hans vattenmobiler och betongkreationer. Ser fram emot att få besöka hans trädgård igen…

bild6_f bild6_e

Share Button

Konstgjord andning på fisken i vår damm…

Vet inte om det hjälper men nu försöker vi förtvivlat att tillföra syre i vattnet i dammen. Hett, torrt och grönt vatten… Man börjar bli orolig.

Vattennivån i dammen är lägre än på många år..
Vattennivån i dammen är lägre än på många år..

Tack och lov så stormade åskan in här idag, bokstavligen.  Det har fullkomligt öst ner vatten och även lite hagel.

image
Varmt och fuktigt.. TROPIKERNA! :-))
Share Button

Effekterna av den tropiska värmen…

Hett så inni norden och nu blommar även algerna i vår damm! :-/  Tillbringar timmar ute i trädgården med att vattna och det har resulterat i att de vita nävorna snart är högre än mig. (Det är väl i och för sig ingen större bedrift.. 😉

image

Tornedalsrosen  blommar som en galning.

Tornedalsros
Tornedalsros

Irisen har aldrig blommat så mycket som i år…

Iris
Iris

…och vallmon är i sitt esse.

Jättevallmo
Jättevallmo

Druvorna växer……

image

Näckrosorna har också kommit igång på allvar…

image

Share Button

Beskärning av lapplänsk vinranka

Har googlat runt som en galning och försökt hitta info hur man hanterar en vinranka. Många goda råd hittade jag men de kändes inte som de passade klimatet här uppe. Förvirringen var total (se bilden ovan så förstår ni…) till jag till slut hittade en superbra  sida:

Boken om marktäckning – och om odling i sand
av Nils Åkerstedtimage

Nu har jag beskurit min ranka efter Nils Åkerstedts rekommendationer. Och tidigt nästa vår ska jag  beskära den nästa gång. Hoppas nu det funkar.

Två druvklasar fick kasta in handsken och jag har även beskurit grenarna som inte bär frukt. Nu ska de förhoppningsvis förgrena sig.
Två druvklasar fick kasta in handsken och jag har även beskurit en del av grenarna som inte bär frukt. Nu ska de förhoppningsvis förgrena sig.
Share Button

Kriget mot knotten har börjat!

Nu är de här! Dessa små men ettriga plågoandar. I miljontals invaderar de vårt liv och gör tillvaron till en pina.

Våran "myggjagare" jobbar för fullt. Blir full på ett dygn...
Våran ”myggjagare” jobbar för fullt. Blir full på ett dygn…

Men vi Nilssons ger inte upp! Vi är fast besluten att få ner populationen till en hanterbar nivå. Med hjälp av maskiner och kemikalier så kämpar vi en oförtröttlig kamp mot dessa små monster.

Liten och elak. Biter stora hål i skinnet. (Åtminstone känns det så.)
Liten och elak. Biter stora hål i skinnet. (Åtminstone känns det så.)

Ni kan kalla oss hjältar… Eller dumhuvuden .. Valet är ert. 🙂

Share Button

Trädgårdvisning hos oss i augusti. Hur det nu gick till…

Förra året kom det ett 40-tal personer. Rolig och intensiv dag.
Förra året kom det ett 40-tal personer. Rolig och intensiv dag.

Förra året efter vår första trädgårdsvisning deklarerade jag högt och ljudligt för alla som ville höra att detta var första och sista gången.  Skulle jag av någon anledning, någon gång i framtiden, få för mig att ha trädgårdsvisning igen så bad jag alla att påminna mig om fasan jag upplevt veckan innan visningen. Fasan av att jag inte skulle hinna UTROTA allt ogräs… att INGEN skulle komma… Att HORDER skulle komma. Hela trädgården var grå och tråkig och alla skulle bli jättebesvikna. Det skulle säkert ösregna och mygg och knott skulle överfalla mina gäster, om det nu kom några… Överhuvudtaget…

Jag hann inte utrota allt ogräs. Det kom besökare, solen sken och det var jättekul att få visa upp vår trädgård…

Efter en massiv övertalningsattack av bl. a. min man har jag gett med mig. Det blir trädgårdsvisning igen, närmare bestämt den 8 augusti kl 13 -17.

Det är Mariana Mattsson och Reginald Scholz som den 1 -10 Augusti bjuder på en trädgårdsrajd med start i Umeå  och slutar i Ammarnäs.

Läs mer om trädgårdsrajden här

Artikel i Västerbottenskuriren om trädgårdsrajden.

..och denna gång skall jag  inte hetsa upp mig… Jag lovar…

 

Share Button